Οι ”Χώρες των Γιγάντων” στο Φιλgood (17.6.18)

Screen Shot 2018-06-19 at 07.33.27

Διαβάστε το άρθρο του Βαγγέλη Γέττο εδώ:

Στις χώρες των γιγάντων

Πριν πολλούς αιώνες, τότε που οι άνθρωποι μοιράζονταν ακόμα τον κόσμο με τους γίγαντες, στην Ιρλανδία ζούσε ένας τρανός παραμυθάς, από αυτούς που με τις πρώτες τους λέξεις άναβαν στη φαντασία ακόμα και των πιο βαριεστημένων ακροατών στην αρχή μια σπίθα  που γρήγορα γινόταν κανονική φωτιά. Τόσο ικανός ήταν αυτός ο παραμυθάς που ο βασιλιάς του νησιού τού ζήτησε να μπει στην υπηρεσία του και κάθε βράδυ να τον διασκεδάζει με μια καινούρια ιστορία. Έτσι, ο παραμυθάς, κάθε πρωί, ανακάτευε με τη φαντασία του γεγονότα, φήμες και θρύλους, σκάρωνε μία απίθανη ιστορία και το βράδυ κρατούσε τον υψηλό ακροατή του με κομμένη την ανάσα. Ώσπου ένα πρωί, ξύπνησε, βγήκε στον κήπο του, σκέφτηκε, ξανασκέφτηκε αλλά τίποτα. Πως θα εμφανιζόταν το βράδυ μπροστά στο βασιλιά; Πως θα άντεχε τέτοια ταπείνωση;

Μέσω αυτής της αφηγηματικής σύμβασης, η αφηγήτρια Μαρίνα Κατσαρή και οι μουσικοί Loïc Bléjean (ιρλανδική γκάιντα), David Faure Brac (ιρλανδικές φλογέρες, κιθάρα) και Βαγγέλης Γέττος (κρουστά) αναζητούμε το υλικό από το οποίο φτιάχνονται οι ιστορίες. Αυτή την αναζήτηση, μεταμφιεσμένη σε μουσικοαφηγηματική παράσταση, φιλοξενεί η αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Κύπρο στις 28/6, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Faneromeni 18.

34123118_1758037217645961_3433513348820369408_n

Η αφήγηση περιδιαβαίνει τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών από την Ιρλανδία και τη Σκωτία μέσα από μια συναρπαστική τριλογία: «Η γέφυρα του γίγαντα», «Ο καμπούρης του Νοκ Γκράφτον», «Οι περιπέτειες ενός παραμυθά». Παράλληλα οι ήχοι της ιρλανδικής γκάιντας, της ιρλανδικής φλογέρας, της κιθάρας και των κρουστών, μέσα από παραδοσιακά κέλτικα μουσικά μοτίβα (jigs και reels) ακολουθούν, σχολιάζουν και συμπληρώνουν την αφήγηση. Οι μαγικές ατμόσφαιρες εναλλάσσονται με τους groovy ρυθμούς και μαζί με την αφήγηση συνθέτουν μία ιδιαίτερη παράσταση που ξεναγεί το κοινό σε μία κουλτούρα που, όσο μακρινή και αν φαίνεται, καταφέρνει από την πρώτη συνάντηση μαζί της να συγκινήσει με την οικειότητα και την οικουμενικότητά της.

Πληροφορίες παράστασης: 

https://www.boccf.org/Templates/Pages/Event.aspx?id=4817&epslanguage=el-GR