Συνέντευξη στον Φιλελεύθερο (Φιλgood-ηλεκτρονική έκδοση)

cache_726x510_Crop_medium_461469_650029_4122017

Συνέντευξη της Μαρίνας Κατσαρή

στον Φιλελεύθερο

(Φιλgood-ηλεκτρονική έκδοση)

Ως αφηγήτρια ζει καθημερινά με την πρόκληση να πείσει μικρούς και μεγάλους να την εμπιστευτούν και να την ακολουθήσουν σε μια ουτοπία. «Η χαρά που όλοι βιώνουν όταν κάνουν το βήμα και ζουν την ξεχασμένη διάσταση του θρύλου και του παραμυθιού είναι μεγάλη», θα πει προσθέτοντας πως, «αυτή είναι η ανταμοιβή μου».

Στο εκπαιδευτικό κομμάτι, ως θεατροπαιδαγωγός η Μαρίνα Κατσαρή συμβάλλει με τις μικρές της δυνάμεις όπως λέει, «ώστε η αφήγηση, το δράμα και το θέατρο να μπουν για τα καλά στη δημόσια εκπαίδευση. «Αυτό είναι το καθημερινό μου στοίχημα. Κι αυτή η προσπάθεια με γεμίζει», θα απαντήσει όταν την ρωτώ τι απολαμβάνει περισσότερο στη δουλειά της. Αλήθεια η διήγηση είναι τέχνη; «Ο καθένας μας αφηγείται. Η αφήγηση είναι σαν την αναπνοή.

cache_726x510_Crop_medium_461469_650029_4122017

Όταν περπατάμε σε έναν επίπεδο δρόμο σπάνια μετράμε τις αναπνοές μας. Όταν ανέβουμε όμως ένα απότομο βουνό, για να μη σβήσει η μηχανή μας στη μέση, πρέπει να τις μετρήσουμε, να επιβάλουμε στον εαυτό μας έναν ρυθμό. Μία ιστορία από το σπίτι μας υπό βροχή μέχρι την τράπεζα μπορεί να είναι μια καθημερινή αφήγηση κατά τη συνομιλία μας με έναν φίλο μας. Μπορεί όμως να γίνει και διήγημα ή και μυθιστόρημα.

Μεγάλοι συγγραφείς έχουν γράψει αριστουργήματα με πολύ λιγότερες πληροφορίες. Να μια αγαπημένη μου από τον Hemingway, ίσως από τις πιο σύντομες στην ιστορία: “Πωλούνται: μωρουδίστικα παπούτσια, δεν φορέθηκαν ποτέ.”

H Mαρίνα ετοιμάζεται να παρουσιάσει με τη νέα χρονιά ένα πολύ φιλόδοξο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το «Κάτι αρχαίο ψήνεται» στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Συλλογής Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου και το Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, το οποίο σχεδίασε από κοινού με τη συνεργάτιδά της δρ Στάλη Αντωνίου. «Μεταφερόμαστε στην κουζίνα ενός αρχοντικού της αρχαίας Κύπρου όπου τα παιδιά μέσω του εκπαιδευτικού δράματος και με διαδραστικό τρόπο καλούνται να εξερευνήσουν τις αρχαίες διατροφικές και μαγειρικές συνήθειες της εποχής».

 

new blood / Είναι νέοι, δημιουργούν εκεί έξω, κι αξίζει να τους γνωρίσετε
Από το Φιλgood – Χριστίνα Σκορδή

ΦΩΤΟ: Στέλιος Καλλινίκου