η Μαρίνα

Η Μαρίνα Κατσαρή, γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1986. Σπούδασε Νηπιαγωγός στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές τις σπουδές στο Δράμα και Θέατρο στην Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Warwick.

Ως διδάσκουσα-ειδική επιστήμονας, εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και , στο παρελθόν, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, διδάσκοντας τα μαθήματα του “Δημιουργικού Δράματος” (Παν/μιο Κύπρου), της “Παιδικής Λογοτεχνίας” (Ευρωπαϊκό Παν/μιο). Δίδαξε επίσης “Τέχνη της Αφήγησης” και “Σύγχρονα Εκπαιδευτικά Θέματα”. Διδάσκει επίσης, ως εξωτερικός συνεργάτης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Global Collage “Δημιουργικές Τέχνες και Εμψύχωση”.

Ως εξωτερική συνεργάτης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σχεδιάζει και εισηγείται προγράμματα υποστήριξης επαγγελματικής μάθησης  και παραδίδει Σεμινάρια σε σχολική Βάση και Σεμινάρια για γονείς σχετικά με το Δράμα στην Εκπαίδευση, την ανάπτυξη θετικού κλίματος στο σχολείο, την ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης των παιδιών, την διαχείριση συναισθημάτων μέσω του Δράματος, πρόληψη βίαιων και παραβατικών συμπεριφορών.

Ως θεατροπαιδαγωγός, σχεδιάζει και παρουσιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα στα ελληνικά και αγγλικά σε Μουσεία (”Κάτι Αρχαίο Ψήνεται”-Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, ”Μελουζίνη” και ”Αικατερίνη Κορνάρο”-CVAR, ”Οι πίνακες αφηγούνται” Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλλα). Επίσης, παραδίδει Βιωματικά Εργαστήρια σε ενήλικες σχετικά με το Δράμα στην εκπαίδευση (ενδεικτικά CARDET, ΟΜΕΡ Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Αγωγής κ.ά.) και την τέχνη της αφήγησης (ενδεικτικά Θεατρικό Καταφύγιο του ΘΟΚ 2016-2018, Μουσικό Χωριό Φέγγαρος 2016-2018, Erasmus+ 2016-2018, Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Νηπιαγωγείων Δυτικής Ελλάδας 2016 κ.ά.).

Ως αφηγήτρια, παρουσιάζει παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες εμφανιζόμενη σε θέατρα, φεστιβάλ, χώρους πολιτισμού, σχολεία κ.ά.(ενδεικτικά Μεσαιωνικά Παραμύθια της Κύπρου , Του Μύθου τα Γυρίσματα – Ήχοι και Μύθοι της Κρήτης , Ιστορίες και μουσικές της Ιρλανδίας,  Χίλιες και Μία Νύχτες, Αυταπάτες, Γαλλικά Παραμύθια κ.ά.). Ειδικά για σχολεία (δημοτικά και νηπιαγωγεία) παρουσιάζει τις εξής εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού παραστάσεις: ”Πέντε σακιά γεμάτα παραμύθια, ψέματα κι αλήθεια” με την μουσικό Ηλιάνα Παύλου και το ”Κουκί ή το Ρεβίθι” και  ”Παραμύθια για τα Παπούτσια των Άλλων” με τον μουσικό Δημήτρη Φυρίο.

Έχει συνεργαστεί με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου (Γαλλικά Παραμύθια) ενώ ως συντελεστής παραστάσεων έχει λάβει την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιρλανδίας και της Πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Κύπρο. Έχει συνεργαστεί με μουσικούς και καλλιτέχνες από την Γαλλία, τη Βενεζουέλα, την Παλαιστίνη, την Ελλάδα, την Κύπρο κ.ά.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας αφήγησης ”Παραμυθίες” και ”Οκλαδόν” με τις οποίες εφάρμοσε εγκεκριμένα προγράμματα από το Υπουργείο Παιδείας σε σχολεία και μουσεία.